Het bleef doodstil aan tafel. Mijn moeder frunnikte zenuwachtig aan haar servet. Met een verkrampt lachje keek ze de tafel rond, de blik van vader vermijdend.‘Nou, dat is in elk geval een heel origineel voorstel van papa toch? Wil er iemand nog wat te drinken, terwijl we er even over nadenken?’ Papa Ze maakte aanstalten…
Continue ReadingCulinair literaire fictie
In deze verhalen speelt ‘eten’ slechts een bijrol. Het zijn complete, korte verhalen over de meest uiteenlopende onderwerpen. Het verhaal staat hier centraal. In sommige verhalen is ‘culinair’ nog te terug te vinden. Zoals in ‘De IJsbreker’ In dit verhaal staat een verkoper van vriesproducten centraal. In ‘Nachtmerrie’ staat een recept voor paardevlees centraal. Maar…
Continue ReadingVerhalen over wijn.
Verwacht geen poëzie. Geen ronkende beschrijvingen van smaak. “Ik ben geen kenner,” zegt iemand in het verhaal ‘De meester van het Woud’. Deze verhalen vertellen iets over de cultuur en soms zelfs de aard van de mensen. Deze korte verhalen gebruiken het (te)veel beschreven onderwerp wijn als een uitgangspunt voor korte ontdekkingsreizen.
Continue Reading
Honger
Honger is een spannend verhaal uit de serie ‘Aan Tafel’. Twee honden leven opgesloten in een bijkeuken. Als ze dagenlang geen eten krijgen ontdekken ze hun ware aard.
Continue ReadingDuitse verhalen
“Wat je van ver haalt is lekker,” zeggen ze. Alsof het zo is dat hoe verder we onze inspiratie vinden, hoe lekkerder het is. Goedkope vliegreizen, blogs en boeken benadrukken dat vaak. De Duitse verhalen zoeken het dichterbij. In een cultuur die in heel veel opzichten lijkt op onze eigen cultuur. Sommigen oude mensen spreken…
Continue Reading
Home is where the heart is…
Een verhaal als een door Slauerhoff vertaalde fado. Over heimwee, zeelui, truckers en een giftig recept voor duivenhart.
Continue Reading
Vasten
Dit verhaal zoekt naar de essentie van eten. Het zoekt naar de betekenis van vasten in een moderne mythe die dankbaar plaats vindt in een klooster.
Continue Reading
Nachtmerrie
Dit verhaal vertelt over de liefde, angst en wraak van een ‘paardenmeisje’. Twee recepten verbinden de geschiedenis van het eten van paardenvlees.
Continue Reading
De meester van het woud
Meidrank is een witte (mousserende) wijn die met walstro wordt verrijkt. Een bijzondere smaakmaker met een geschiedenis die teruggaat tot de Germanen.
Continue Reading
Dag en Nacht
Dit verhaal verbindt het grootste verhaal van Goethe, Faust, met een bijzondere wijngaard in het Duitse Harzgebergte. Wat is de magie van wijn die bij volle maan wordt gemaakt?
Continue Reading